Klubbmöte

Hej.
Igår hade vi ett möte där det diskuterades och informerades om vad som ska hända framöver.
Vi tog en planering fram till jannuari. Vi kommer i framtiden ses minst en gång i veckan och ha Torsdagar som en fast mötesdag.
Kalendariumet kommer skickas ut till alla medlämmar i början av veckan.
Men är det något du undrar över eller om det skulle vara så att du inte fått kalendariumte så får du gärna höra av dig till Ordföranden på nr 070 844 45 61

/ Maria Rosén ordf ung vänster haninge

Jag sörjer det Sverige som jag växte upp i

Detta skriver Ida Gabrielsson Ung vänsters Förbundsordföranden den 20 sept.
http://ungvanster.blogspot.com/2010/09/jag-sorjer-det-sverige-som-jag-vaxte.html


Ingen gillar dåliga förlorare. Bitterhet är ingen klädsam egenskap. Men jag kan inte bara resa mig upp, rycka på axlarna och låtsas som ingenting. Det går bara inte. För Sverige blöder, och jag sörjer det land som jag växte upp i. Det är inte nostalgi eller skönmålning jag är ute efter. Bara ett stilla konstaterande om att mycket har gått förlorat nu. Inte bara det här enskilda valet utan stora delar av det som varit fint och bra med Sverige. Sverigedemokraterna, ett rasistiskt parti som härstammar från den nationella rörelsen, har fått tjugo mandat i riksdagen. Moderaternas valresultat är det högsta sedan allmän rösträtt infördes och Socialdemokraterna noterar sitt lägsta resultat i modern tid. Det är ett totalt politiskt systemskifte.

Jag skulle ljuga om jag inte erkände att jag är rädd för att jag inte kommer att få se det igen - Sverige när det är som bäst. Samtidigt så vet jag också att allt inte var fantastiskt förut, det fanns skrubbsår, friskolereformer, ekonomiska klyftor, sprickor och Bert Karlsson. Men det var aldrig så här isande kallt och beräknande. Inte som jag minns det. Att rasera någonting går fort, samhället har redan slitits sönder under den förra regeringsperioden, och för varje söm som spräcks, som sprättas upp, behövs det tusentals stygn för att laga. Det handlar inte längre om nedskärningar och försämringar utan om strukturförändringar som bygger in skillnader mellan människor i systemet.

Osthyvelprincipen må vara oduglig, men den låter oss åtminstone lida mer tillsammans. Vi hade inte lika långt till varandra då. I en bruksort i södra Norrland var jag kassörskans dotter som gick i samma klass som direktörens son. Visst var det långt till de allra rikaste även då, och nittiotalet märktes med större skolklasser, privatiseringar och ideologiproduktion från höger. Den tiden har förstås hjälpt till att kratta manegen för dagens valresultat. Men fortfarande i åttonde klass satt vi där, jag och direktörssonen, med bänkarna i rad. Vi satt i samma sjunkande båt, även om han hade mycket bättre möjligheter att hålla sig flytande.

Debatten i årets valrörelse kretsade kring den rikaste procentens eventuella problem med ökad beskattning. De stora politiska frågorna - de som omfattade enormt många människor - fick stå tillbaka för överklassproblemen och smutskastningen. Det spelar nog ingen roll vilken partiordförande Socialdemokraterna väljer. Den här gången var det en extra Toblerone-bilaga i Expressen, förra valet gjorde SVT en dokumentär om Perssons ”gods”. Plus att Uppdrag Granskning passar på att köra en favorit i repris, som kommer fram till slutsatsen att i VPK fanns det folk som kallade sig kommunister. De attackeras inte på grund av avsaknad av personlighet eller karisma, de granskas inte på förd politik, de attackeras av borgerlig media med syfte att nöta sönder arbetarrörelsen. Genom att angripa våra företrädare.

Det finns flera problem och utmaningar för den svenska arbetarrörelsen. Det är så här landet ligger, så det är bara att gilla läget och anpassa sin strategi utifrån det. Jag hoppas på en ödmjuk valanalys där vi inte tappar ytterligare i självförtroende eller går ner oss i vanmakt. En rödgrön regering kan komma igen i nästa val, visst blir det svårt och visst kommer det att finnas enorma hål att lappa och laga. Men vad är alternativet? Att vi lägger oss ner och dör, att vi tror att det bästa sättet att bygga landet mer jämlikt är ”förnyelse”, som bakom ordets fluffighet oftast innebär mer av högerpolitik.

Det finns redan allt för många som för en högerpolitik, det är trångt på den kanten, trängre än någonsin. Så att försöka vara bättre Moderater än Moderaterna själva är dött lopp. Det ”nya arbetarpartiet” har vunnit valet genom att slita sönder samhället och skapa verkliga men också inbillade avstånd mellan människor. Det vore ett historiskt misstag för arbetarrörelsen att inte, med ett tydligt förändringsalternativ, bekämpa dessa avstånd.

Några analytiker skyller misslyckandet på samarbetet, men det är en vilseledande förklaring. Det gick dåligt även förra valet, utan ett samarbete på plats. Några viftar med kommunistkortet och menar att Socialdemokraternas nedgång beror på Lars Ohly. Jag vädjar ödmjukt till socialdemokratin att tänka längre än så. Egentligen är mitt stora bryderi inte vad det största arbetarpartiet kommer att tycka om oss. Min största oro handlar om att inte få se Sverige igen som det var när jag växte upp. Och att vi aldrig kommer att få chansen att göra det ännu bättre. Att vissa väljer att skylla på Vänsterpartiet och samarbetet, handlar inte om något annat än att försöka pressa samhället högerut. Så jag ber er vänner inom socialdemokratin att oavsett hur ni ställer er till oss och samarbetet, börja inte vandra högerut. Det finns inget som vore så dåligt för Sverige och framtiden. Vi behöver er, vi som bor i det här landet. Vänsterpartiet kan inte fullt ut fylla de skor som ni under decennier vandrat i, det är omöjligt.

När vi fick en valdebatt om de verkliga samhällsfrågorna, om en anständig sjukförsäkring som inte friskförklarar människor trots att de är sjuka, då fick vi också medvind. Debatten kom för sent och högervindarna blåste för hårt för att det skulle räcka hela vägen fram. Men det vore brottsligt att inte inse att det var när vi stod upp som tydligast för det jämlika Sverige som vi fick bäst utdelning. Medieläget är en av de mest avgörande orsakerna till att vi inte lyckades vrida debatten i den riktning vi ville. Det är inget vi kan nonchalera i arbetarrörelsen, vi måste allvarligt fundera på hur vi ska klara av att väga upp detta. För det kommer inte att sluta av sig självt. En regering kan gå till val när det råder massarbetslöshet, när socialförsäkringssystemen är tömda och välfärden nedmonterad och ändå ro hem det till sist. Det är sorgligt men sant. När de största skattesänkningarna någonsin beskrivs som att ”gå mot mitten” har vi stora problem.

Sverige har förändrats till det sämre, delar av förändringarna har pågått under en längre tid. Nu ser vi ett nytt hårdare klimat. Den bästa medicinen för ett samhälle som ska hålla ihop är krav på reformer som skapar samhörighet. Som istället för att segregera och dela upp, ser till att människor möts och kan se sig själv i varandra.

Misstänksamhet människor emellan är högerns bästa vän medan ett återskapande av solidariteten är arbetarrörelsens viktigaste framtidsförsäkring. Det finns mycket mer att säga, om Sverigedemokraterna, om Sverige som nu har tappat sin roll som föregångsland i välfärdsmodell och om hur det blir med regeringsbildandet och annat, det får jag återkomma om. Nu måste vi laga oss själva, vi inom arbetarrörelsen, för det smärtar att förlora Sverige. Så jag torkar de tårar som omöjligen kunde stoppas från att falla. För jag vägrar sluta tro och hoppas på den arbetarrörelse som byggde landet. På ett Sverige där direktörens son delar skolbänk med kassörskans dotter. På att vi i framtiden också kan göra någonting åt det som länge varit dåligt och eftersatt. Och att vi tillsammans kan mota tillbaka rasismen som smittat Sverige. Stig Sjödin skriver vackert i ”ordet och friheten”
”När två är tillsammans kan orden uppstå, frihet säger jag och du får äntligen le igenkännande.”
Valrörelsen hade också många fantastiska inslag och jag är säker på att ingen medlem kunde ha gjort det bättre. Nu gäller det att kanalisera och organisera det enorma missnöje som finns bland människor. Det finns inget annat alternativ för oss än att resa oss upp och komma tillbaka. Smärta gör ont, men att fortsätta känna är det som kommer att rädda oss från det allra farligaste, likgiltigheten.

Marias Tal med mera

Kom för en stun sedan hem efter ett torgmöte med Ung vänsters bästa klubb, haninge.
Jag (Maria) och Eyvind möttes strax före tre och ställde upp ett bord med duk och ung vänster material på torget i Västerhaninge. Sen kom Tove och Wida så drog torgmötet igång.
Dock var vädret inte det bästa, men att nå fram med ett budskap är viktigare än att hålla sig torr. :)
Folk kom och gick, lyssnade, pratade och läste. Nu är det bara 4 dagar kvart till valet.

Här är mitt (Marias) tal från torgmötet.

Vi är den första generationen i mordern tid som har sämre förutsättningar än våra föräldrar hade. Våra liv präglas av färre lärare, högre arbetslöshet, privatiseringar osv. Samtidigt gör storföretagen enorma vinster, det är alltså ett fåtal rika som gör vinst på våra behöv av en fungerande omsorg, skola och kolektivtrafik. Vi vill istället ha ett ökat gemensamt ägande så att resurserna finns där de behövs. Årets val handlar om att ta ställning mellan vinstmaximering eller en fungerande skola, bra vård och rimliga arbetsvilkor.

När mina föräldrar tog studenten såg samhället anorlunda ut. Idag är arbetslösheter högre än någonsin, I haninge är 5.4 procent arbetslösa och detta är sjukt. Med en så hög arbetslöshet tvingas vi att ta jobb med usla vilkor. Så usla att de var helt otänkbara för tjugo år sedan. Har man väl turen att få ett jobb så tvingas vi arbeta under osäkra anställnings former med obetald övertid och ett tvång på att hålla käften om missförhållanderna och lönekrav. För ifall vi käfftar emot arbetsgivaren, ja då kan vi lika gärna packa ihop grejerna och åka hem, för det finns hundratals andra som kan ta jobbet.
Högerregeringen har genom att sänka arbetgivaravgiften gjort de lättare för arbetgivaren att anställa unga under former som gör att vi inte vet ifall vi kommer att jobba imorgon eller om en vecka. Detta leder i sin tur till att vi bland annat fråntas möjligheten att skaffa en bostad när vi slutat gymnasiet då vi inte vet vilken inkomst vi kommer att ha denna månaden eller nästa. Vi har inte råd med massarbetslöshet i Sverige. Vi behöver meningsfulla jobb med skysta vilkor.

Jag vill ge mina barn en framtidstro, jag vill att generationen efter min ska ha bättre förutsättningar än vad jag har idag. Men nedskärningarna har inte bara lätt till arbetslöshet. Dom leder till att grundläggande service så som skola, sjukvår, barnomsorg och äldrevård blir allt sönre. - Samtidigt som flera människor slits ut och behöver just vård och omsorg! Allt större barngrupper, fler sjuka pär anstäld, allt fler äldre att ta hand om, detta tillsammande med usla vilkor, usla löner och usla arbetstider leder till en allmän utslitning. Sltusatsen är enkel: Vi har inte råd med nerskärningar i välförden! vi måste börja bygga bort bostdsbristen och skapa fler jobb innom offentligsektor.

// Maria Rosén Ordförande i ung vänster haninge.

TORGMÖTE I VÄSTERHANINGE KL 15.00 -17.00

Nu är det inte många dagar kvart till valet den 19e september. Så här i slutsuprten är det mycket som händer, Haninge klubben har Affichering och flygbladsutdelningar flera gånger i veckan och snart är alla områden teckta.

Men i dag är det torgmöte som gäller.

Kl 15.00 kommer vi samlas på torget i Västerhaninge och packa upp bokbord och högtalare.
Det kommer att delas massvis med material, tal kommer att läsar och musik kommer att spelas.

Maria Rosén är Ordförande ung vänster haninge  och kommer att prata om Arbete.

Det kommer komma en del nya och gamla ung vänsteraktivister så detta är ett perfekt tillfälle för dig som ny medlem eller som vill veta mer om Ung vänster att lärakänna andra ung vänstrare eller få veta mer om våra ståndpunkter i olika politiska frågor.

Peppande musik inför valet..

Denna dagen börjades med flygbladsutdelning vid Gullmarsplan, så de flästa som kom med busssarna från haninge i morse fick ett av våra vackra flygblad :)

Det har i alla tider skrivits politisk musik, och jag blir alltid lika glad när jag lyssnar på sånger som beskriver mina tankar kring saker och ting.
Här nedan följer lite musik till en fredags kväll som denna :)

Mikael Wiehe
http://www.youtube.com/watch?v=K3kaTE9xTSY

Dorsins valvisa om Jan Björklund
http://svtplay.se/v/2122776/

Kreti och Pletis låt om Nya moderaterna
http://www.kretiochpleti.se/files/mp3/kreti_och_pleti-djavulsadvokater.mp3

Sen finns det ju massa mer trevlig musik, där bland ung väsnters egana dansband :)
Lazze Ohlyz, vilka gjrot massa fina låtar som de flästa ung vänstrare känner igen sig i http://lazzeohlyz.blogspot.com/

Affichering

Haninge klubben har varit ganska inaktiv de senaste veckorna, pågrund av att några flyttat och andra varit utomlands och så vidare. Men nu kör vi igång igen men full fart.
Och som tidigare inlägg beskriver DU BEHÖVS, haninge behöver flera aktiva medlämmar så nu är den perfekta tidpunkten att bli aktiv i förbundets bästa klubb.

Idag ska det afficheras i Västerhaninge, Ring Maria Rosén  på 070 844 45 61 om du vill hjälpa till eller veta när vi ska ha nästa aktivitet eller möte.

//Maria Ordförande ung vänster haninge


Du behövs i valrörelsen! I haninga och i resten av landet, gå in på www.ungvanster.se

Vi förtjänar bättre

Sverige har förändrats. Vi som är unga idag är den första generationen i modern tid som växer upp med sämre förutsättningar än vad våra föräldrar hade. Våra föräldrar fick vara med om ett Sverige som förändrades till det bättre. Alla fick möjlighet att utbilda sig. Man byggde ut barnomsorgen, så att både kvinnor och män kunde jobba. Arbetsplatserna blev tryggare och lönerna högre. Den växande välfärden, gjorde människor tryggare och friare.

Det finns fortfarande mycket som är bra med Sverige, men det som är bra har alltför länge fått stå tillbaka. För oss som är unga idag är det nästan omöjligt att få ett fast jobb. I många kommuner är det flera års kö för att få tag på en bostad man har råd med, och i i skolan ökar antalet vinstdrivande skolföretag på bekostnad av kvaliteten på våra utbildningar.

Det går åt fel håll. Idag är det få unga människor som kopplar ihop förändring med förbättring. När någon påstår att skolan ska förändras så innebär det större klasser, sämre skolmaterial och färre utbildade lärare. När något nytt ska hända på arbetsmarknaden handlar det om förslag som innebär att vi unga ska bli lättare att säga upp eller att vi ska nöja oss med ännu lägre lön. Den ungdomsgeneration vi tillhör har växt upp med en nedskärningspolitik, egentligen oavsett vilken regering vi har haft. Högeralliansen har förstärkt detta ytterligare med en orättvis politik som går ut på att gynna överklassen och de redan rika.

Det går att förändra

Många viktiga fundament i det som gjort Sverige unikt och mer rättvist än andra länder har monterats ned. Men det finns ett alternativ till nedskärningar - upprustning. Finns det pengar till att sänka skatten med hundra miljarder, så finns det pengar till att bygga en gemensam välfärd. Svårare än så är det inte. Visst kan det finnas saker i politiken som kan vara komplicerade men att skylla ifrån sig och låtsas att nedskärningar skulle vara den enda möjliga vägen, samtidigt som några få kan tjäna storkovan är inget annat än struntprat. Det handlar om politiska prioriteringar och vägval. Att antingen fortsätta gynna de förmögna eller att bygga en framtid åt oss andra. Vårt val är givet - tillsammans ska vi bygga landet.

Ung Vänster anser att en ny regering måste göra upp med vinstslöseriet i välfärden och istället se till att ungdomar får jobb, bostad och utbildning. Rätten till ett privatliv fritt från övervakning och kontroll där teknikutvecklingen och våra fritidsintressen bejakas istället för övervakas är vad framtidens Sverige behöver. Vi accepterar inte mer av försämringar och köper inte myten om att allt skulle vara förutbestämt. Vi nöjer oss inte heller med förändringar på marginalen. Det enda som är säkert är att om vi är många som tillsammans ger högerpolitiken fingret i valrörelsen går samhället att förändra. För vi förtjänar bättre.

Du behövs

Ung Vänster är Vänsterpartiets ungdomsförbund. Vi består av ungdomar som engagerar sig för att förändra samhället och kämpa för våra rättigheter. Du behövs som medlem i Ung Vänster - det är bara genom att vara många som tillsammans engagerar oss, som vi kan förändra. Som medlem i Ung Vänster väljer du själv hur mycket du vill göra. Oavsett om du vill vara med för att visa att du tagit ställning, eller om du vill göra mer som aktiv medlem är du viktig. I valrörelsen finns många sätt att aktivera sig. Gå med i Ung Vänster och var med och kasta ut högerregeringen den 19 september!


Unga är inte lata – Clara Lindblom vs. Bert Karlsson


                          

Borgerliga politiker pratar gärna om att vi som är unga skulle vara lata och bortskämda.
Samtidigt är det vi som är överrepresenterade när det gäller osäkra anställningar och låga löner.
Kolla in när Clara Lindblom från Ung Vänsters förbundsstyrelse äger Bert Karlsson i Debatt. (Debatten börjar typ fem minuter in i programmet).


RSS 2.0