En liten guide till Hur Man Affischerar!

1. Hitta något du ska klistra på, exempelvis elskåp, anslagstavla, soptunna, marken, hunden, familjen…

 

2. Börja klistra
Stryk ut klistret över hela våden. Börja i mitten och dra ut mot kanterna. Var noga med att få ett jämnt lager. Snåla inte med klistret. Varje oklistrad fläck blir en blåsa på tapeten. Det är bättre med lite för mycket än lite för litet klister.

 

3. Vik ihop våderna
När klistret är påstruket ska våderna vikas ihop. Vik tapeten ungefär 3/4 från överkanten och resten från nederkanten. Låt dra i ca 10 minuter.

 

4. Klistra på själva affischen på vad du nu vill affischera på. Överkanten först och sedan underdelen.

 

5. Borsta ut
Med hjälp av tapetborsten slätas våden ut. Arbeta från mitten av våden och ut mot dess kanter. Tapeten ska tryckas fast tapeten grundligt vid lister och socklar.

 

Inte för att Ung Vänster Haninge är så här nitiska, det behöver inte du heller vara! Hör av dig om du vill komma med någon gång! [email protected] :-)

 



Ett köns neutralt samhälle..?

Varje dag möts vi av olika fördomar och påståenden om vad som är rätt och fel, varje dag fylls vi av medveten och omedveten propaganda om vad som är manligt och kvinnligt. Vi fattar våra beslut därefter fast än oftast omedvetet. Vilket avspeglar sig allt för ofta i våra hem, våra skolor, våra barns dagis, våra arbetsplatser och våran riksdag.

Samhället har alltid haft olika sätt att betrakta och bemöta kvinnor och män.  Jämför man idag med början av 1900-talet, har det svenska samhället utvecklats mycket vad det gäller jämställdhet år 1910 startades de första manliga stödföreningar för kvinnlig rösträtt, kvinnornas kamp för kvinnlig rösträtt har dock varat längre. Inte förrän år 1921 fick kvinnor rösträtt i Sverige. Samtidigt invaldes Kerstin Hesselgren i riksdagens första kammare, som s.k. politisk vilde. Antalet kvinnliga riksdagsledamöter var fram till 1930-talet obetydligt. Först 1974 var andelen kvinnor i riksdagen över 20 % i år är den drygt 40 %. Vilket betyder att vi inte ens nu, ca 100 år efter att den allmänna rösträtten infördes har en riksdag med jämlik könsfördelning.

Den frågan som nyblivna föräldrar nästan alltid för först är “Blev det en flicka eller pojke?” så fort denna fråga är besvarad så förväntas olika saker av barnet. Redan innan barnet kan krypa, prata eller förstå så har det delats in i ett av två möjliga fack som inte bara berättar hur det kommer att kroppsligt utvecklas. För vi vet att män och kvinnor utvecklas på olika sätt, frågan ställs inte i undran om barnet i tonåren kommer att få bröst eller skägg. Utan oftare för att ta reda på vilka kläder, leksaker eller andra typer av presenter som kommer vara aktuella och vilka intressen barnet sannolikt kommer utveckla där efter, beroende på vad samhället förväntar sig av barnet utifrån dess köntillhörighet. Om man beaktar hur det ser ut i samhället idag så kan även en sådan fråga visa vilka möjligheter barnet kommer att erbjudas, vilka riktlinjer det kommer att ta utifrån möjligheten till arbete osv.

Eftersom det är vi som ingår i samhället som formar och skapt dess normer, står det också i vår makt att förändra det!

Maria Rosén
Ung Vänster Haninge


Ta tillbaka kollektivtrafiken


Under helgen 20 -21 februari och början av veckan därpå så stod pendeltåg, tunnelbana och vissa busslinjer helt stilla. Storstockholms Lokaltrafik stod förlamad. Det saknades ersättningsbussar för pendeltågen och tunnelbanan. Vi så hur krigsläge rådde vid Liljeholmen när det var på tok för många människor skulle på ett fåtal ersättningsbussar.

Idag drivs SL-trafiken av sju olika privata vinstdrivande företag. Olika företag för olika busslinjer, tunnelbanan och pendeltågen. Det är inte konstigt att det tar lång tid och kostar pengar för sju olika företag att samordna detta i en krissituation. Ung Vänster Storstockholm tror att om kollektivtrafiken skulle drivas i landstingets regi så skulle det vara enklare och gå betydligt snabbare att samordna trafiken vid krissituationer. Resenärerna skulle även ha någon att ställa till svars för när kollektivtrafiken inte fungerar och även kunna byta ut dem.

Stockholmarna skulle tjäna på att kollektivtrafiken ägs gemensamt. Det ska vara en rättighet att kunna ta sig till jobbet även när det snöar. Men då måste vi satsa mer resurser på kollektivtrafiken för att inte tunnelbanan och pengdeltågen ska slås ut när det råder snökaos. Ta tillbaka kollektivtrafiken i offentlig regi!


Årsmöte


Hej Kamrater
Snart är det dags För Ung Vänster Haninges viktigaste möte, årsmötet.
På årsmötet så väljer vi en ny ordförande och en ny styrelse. Vi kommer även att anta en verksamhetsplan.

När vi avsluat vårt årsmöte så kommer Patrik Eriksson från destriktstyrelsen att håller ett retorikföredrag för oss, vilket vi absolut inte får missa!  

Har du inte fått kallelsen?
Ring Jenny Pettersson


RSS 2.0