Ett köns neutralt samhälle..?

Varje dag möts vi av olika fördomar och påståenden om vad som är rätt och fel, varje dag fylls vi av medveten och omedveten propaganda om vad som är manligt och kvinnligt. Vi fattar våra beslut därefter fast än oftast omedvetet. Vilket avspeglar sig allt för ofta i våra hem, våra skolor, våra barns dagis, våra arbetsplatser och våran riksdag.

Samhället har alltid haft olika sätt att betrakta och bemöta kvinnor och män.  Jämför man idag med början av 1900-talet, har det svenska samhället utvecklats mycket vad det gäller jämställdhet år 1910 startades de första manliga stödföreningar för kvinnlig rösträtt, kvinnornas kamp för kvinnlig rösträtt har dock varat längre. Inte förrän år 1921 fick kvinnor rösträtt i Sverige. Samtidigt invaldes Kerstin Hesselgren i riksdagens första kammare, som s.k. politisk vilde. Antalet kvinnliga riksdagsledamöter var fram till 1930-talet obetydligt. Först 1974 var andelen kvinnor i riksdagen över 20 % i år är den drygt 40 %. Vilket betyder att vi inte ens nu, ca 100 år efter att den allmänna rösträtten infördes har en riksdag med jämlik könsfördelning.

Den frågan som nyblivna föräldrar nästan alltid för först är “Blev det en flicka eller pojke?” så fort denna fråga är besvarad så förväntas olika saker av barnet. Redan innan barnet kan krypa, prata eller förstå så har det delats in i ett av två möjliga fack som inte bara berättar hur det kommer att kroppsligt utvecklas. För vi vet att män och kvinnor utvecklas på olika sätt, frågan ställs inte i undran om barnet i tonåren kommer att få bröst eller skägg. Utan oftare för att ta reda på vilka kläder, leksaker eller andra typer av presenter som kommer vara aktuella och vilka intressen barnet sannolikt kommer utveckla där efter, beroende på vad samhället förväntar sig av barnet utifrån dess köntillhörighet. Om man beaktar hur det ser ut i samhället idag så kan även en sådan fråga visa vilka möjligheter barnet kommer att erbjudas, vilka riktlinjer det kommer att ta utifrån möjligheten till arbete osv.

Eftersom det är vi som ingår i samhället som formar och skapt dess normer, står det också i vår makt att förändra det!

Maria Rosén
Ung Vänster Haninge


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0